0

Top 10 de beste radio van nederland?

Hoewel radio een van de oudste hedendaagse media is, wordt hij vandaag de dag nog steeds op grote schaal gebruikt. Vroeger hadden we slechts één analoog apparaat nodig om naar de radio te luisteren. De traditionele manier voor mensen om naar de radio te luisteren was in de huiskamer, waar iedereen kon gaan zitten en luisteren. Tegenwoordig liggen de zaken een beetje anders. We kunnen nu echt op verschillende plaatsen naar de radio luisteren, ook tijdens het rijden of online. Hierdoor zijn de top 10 beste radiozenders bijna overal denkbaar te ontvangen.

top-10-beste-radiozenders

WAT ZIJN DE BESTE RADIOZENDERS?

De meeste mensen bladeren gewoon door de zenders op hun analoge of digitale radio. Een mogelijk gevolg is dat er een radiostation op zit dat niet aan de wensen van de luisteraar voldoet. Daarom kan het nuttig zijn een antwoord te krijgen op de vraag “wat zijn de beste radiostations?”. Dan kan de luisteraar een radiostation kiezen op basis van zijn of haar muziek- en geluidsvoorkeuren.

Verschillende bronnen werden onderzocht om tot een uitgebreide en goed gefundeerde top tien van de beste radiostations te komen. Zo is er gekeken naar luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek. Maar die vertellen natuurlijk niet het hele verhaal. Daarom hebben we ook rekening gehouden met de populariteit van een radiozender. Deze gegevens kunnen we verkrijgen door te kijken naar de zenderratings op radiowebsites als Nederland.FM en RadioFmLuisteren.nl.

DE TOP 10 VAN DE BESTE RADIOZENDERS

Hier is een lijst van de top 10 beste radiozenders en -stations. Nederland telt een groot aantal muziek- en radioliefhebbers. Een van deze stations wordt vaak beluisterd door de meeste muziek- en radioliefhebbers in het land. Over elk radiostation wordt een stukje geschiedenis verteld. Lees verder om erachter te komen welk radiostation de beste muziek draait!

#10 – BNR NIEUWSRADIO

bnr-nieuwsradio

BNR Nieuwsradio staat bovenaan de lijst van beste radiostations. De initialen van het station staan voor Business News Radio. Dit commerciële radiostation bestaat al meer dan 20 jaar en werd in 1992 opgericht.

De meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s van Zee TV worden 24 uur per dag uitgezonden. Deze praatprogramma’s worden ’s morgens, ’s middags en ’s avonds niet onderbroken met muziek. Later op de avond en ’s nachts wordt af en toe een plaat gedraaid.

BNR maakt ook deel uit van de FD Mediagroup, waartoe ook de Financial Times behoort. Het radiostation heeft, net als deze krant, een duidelijke focus op economisch, financieel en zakelijk nieuws. Ideaal voor werkende en ondernemende luisteraars die van alles op de hoogte willen blijven.

#9 – SUBLIME

sublime

De top tien grootste radiozenders zijn als volgt: 10. Sublime is de negende op de lijst. Het commerciële station is actief sinds 2004, toen het nog bekend stond als Arrow Jazz FM.

Het radiostation draait non-stop de beste funk, soul, en jazz muziek. Ze beweren de beste platen uit elk van deze genres te kiezen om dit te doen. Als resultaat bieden ze een unieke muziekcombinatie die net zo nieuw is als de smaak van de limoen. Het past zich precies aan uw ritme aan en kan op elk moment worden genoten voor mentale ontspanning.

Lees verder:  Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

Last but not least, mixt de zender “Nieuws/Vooruitgang”, wat een mix is van nieuws en muziek. Dit is een beetje ander nieuws dan je gewend bent te horen. De actualiteit van Sublime concentreert zich op verhalen waar je blij van wordt en die je aanmoedigen om door te gaan.

#8 – 100% NL

100-NL

De meest “Nederlandse” van de topradiozenders in Nederland is Radio 8, met een spotscore van acht. Sinds 2006 zendt het commerciële radiostation 100% NL muziek uit die volledig is gecomponeerd door Nederlandse artiesten.

Dit betekent echter niet dat alle muziek Nederlands is. Er zijn immers Nederlandse musici die in het Engels creëren of optreden.

Het station is naast de FM-frequentie ook op 100% NL TV te volgen. Ook geven ze zes keer per jaar een magazine uit en bieden ze aspirant radio-dj’s een kans. Op de website kunnen zij op een eenvoudige manier een demo insturen.

#7 – RADIO VERONICA

radio-veronica

Een “oud maar goud” radiostation staat bovenaan positie zeven op de lijst. Sinds 1960 fungeert Radio Veronica als onafhankelijk radiostation op zee en begon haar bestaan als piratenzender. Ondanks het feit dat het programma in de loop van de tijd sterk is geëvolueerd, gaat de oorsprong ervan nog steeds tientallen jaren terug.

Tegenwoordig zendt Radio Veronica voornamelijk pop- en rockmuziek uit. Muziek uit de jaren 2010, 1970, 1980 en 1990 is regelmatig te horen. Dit maakt het een station met veel afwisseling tussen moderne en oude muziek. WIJ. HOUDEN. MUSIC. Vat PERFECT de essentie van dit best!

Tenslotte worden regelmatig allerlei soorten muziek gecombineerd en in populaire hitlijsten samengebracht. De Top 1000 aller tijden is slechts één voorbeeld; de Back to the 70’s Top 770, de Back to the 80’s Top 880, en de 80’s & 90’s Top 890 zijn andere.

#6 – NPO RADIO 5

npo-radio-5

#Op nummer 6 staat NPO Radio 5, het eerste radiostation van de Nederlandse Publieke Omroep in deze top 10-lijst. Het station begon uit te zenden in 1983.

De DJ’s van het radiostation draaien een mix van muziek uit verschillende decennia. Hits van de jaren zestig tot nu worden allemaal gedraaid.

In de Evergreen Top 1000 staan de populairste liedjes. Deze hitlijst wordt vervolgens regelmatig in zijn geheel gedraaid op de zender.

#5 – NPO RADIO 1

npo-radio-1

NPO Radio 1 staat onderaan de lijst van topradiozenders. Ook dit is een zender die zich uitsluitend bezighoudt met praatprogramma’s, net als BNR. Het is echter geen commercieel station; het behoort tot het Nederlandse publieke omroepbestel.

Sport is een belangrijk thema op de zender, die zich volledig richt op nieuws en actuele gebeurtenissen. Sport is een belangrijk thema op vele gebieden, onder meer als live wedstrijdverslagen van belangrijke sportevenementen. Denk aan een etappe in de Tour de France of een voetbalwedstrijd uit de Champions League.

Lees verder:  Hoe Werkt Internet Radio?

Daarnaast is Radio 1 bekend om zijn dagelijkse columns. Deze worden elke dag live op de radio voorgelezen door de columnisten.

#4 – RADIO 10

radio-10

De zender Radio 10 valt net buiten de top drie van grootste radiostations en komt binnen op de vierde plaats. Radio 10 is, samen met Radio Veronica, een van de oudste commerciële radiostations van Nederland en is een van de populairste hedendaagse muziekzenders.

Het radiostation zendt een breed scala aan muziek uit. Dit station draait vrijwel alle hits van de jaren 60 tot nu. Hun slogan is: “De beste liedjes van alle tijden.”

De Top 4000 van Radio 10 is niet alleen een aanvulling op de top 4.000 nummers, maar ook een hitlijst op volgorde. Sinds 2005 wordt deze hitlijst gepubliceerd en bevat vierduizend van de beste nummers ooit. De lijst wordt elk jaar gedurende drie weken voor Kerstmis non-stop uitgezonden.

#3 – RADIO 538

radio-538

We zijn aangekomen bij de top drie van de tien grootste radiostations, en Radio 538 komt binnen op de derde plaats. Jongeren en jongvolwassenen zijn de doelgroep van dit commerciële radiostation.

538 Music is minder hedendaags en meer traditioneel. Het genre van de muziek op 538 kan worden aangeduid als klassiek, of ouderwets moderne pop. Moderne nummers worden vaak gedraaid door populaire disc jockeys in genres als pop, rock, en dance muziek. 538 radioprogramma’s hebben ook de neiging jeugdig van aard te zijn.

#2 – QMUSIC

qmusic

Het op een na beste radiostation, Qmusic, staat op plaats twee van de lijst. Wat het aantal luisteraars betreft, heeft dit commerciële radiostation een ongelooflijke prestatie geleverd. Hoewel het station pas sinds 2005 in Nederland uitzendt, heeft het altijd de meeste luisteraars gehad.

De vraag is of Raad Het Geluid daaraan heeft bijgedragen. De legendarische spelshow van Qmusic is immers razend populair. Als het spel hervat wordt, is er veel belangstelling voor hoe het geluid zal zijn.

Er worden ook regelmatig grote bijeenkomsten gehouden, naast recente liedjes en videospelletjes. Qmusic The Party is verantwoordelijk voor deze evenementen. Zij geven feesten met populaire thema’s zoals Het Foute Uur.

#1 – NPO RADIO 2

npo-radio-2

Het beste en meest prominente radiostation in Nederland is Radio 2. De doelgroep van dit radiostation zijn volwassenen tussen de 35 en 55 jaar. Zij hebben echter ook succes bij luisteraars tussen 25 en 35 jaar en bij 55-plussers.

Het station draait muziek uit de jaren tachtig, negentig, 2000 en 2010. Platen uit deze periode zijn dan ook zeer populair bij luisteraars van alle leeftijden.

Tenslotte is de populairste hitlijst van Nederland duidelijk van invloed op de populariteit van Radio 2. De Top 2000, die elk jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw integraal wordt uitgezonden, is de meest beluisterde hitlijst op de Nederlandse radio. De naam van de lijst komt trouwens van toen hij voor het eerst werd uitgezonden in 1999-2000, rond Kerstmis en Oud en Nieuw.

Avatar van RadioFmLuisteren

RadioFmLuisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *