0

Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

Het populairste type radio, AM/FM-radio, is gedurende vele decennia onaangetast gebleven. Andere mediavormen evolueren snel. De manier waarop mensen vandaag televisie kijken, is niet te vergelijken met de manier waarop dat tien jaar geleden gebeurde, toen streamingdiensten als Netflix en Videoland hun intrede deden. Hoewel het verstrijken van de tijd niet heeft geholpen om het beter uit te zenden, wordt televisie al tientallen jaren ongewijzigd uitgezonden via coaxiale kabel en FM-radiofrequenties. In de wereld van de radio zijn er echter talrijke technologische ontwikkelingen op komst die de zaken spoedig zullen veranderen.

Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

Is het waar dat FM-radio wordt afgebouwd?

We kunnen de toekomst natuurlijk niet voorspellen, maar FM-radio is op dit moment nog steeds behoorlijk populair. Autoradio’s en draagbare radio’s met antennes functioneren nog steeds op een “traditionele” manier, zij het in mindere mate. Wat echter duidelijker is, is dat er veranderingen plaatsvinden. Zo is Ziggo onlangs gestopt met het aanbieden van FM-radio via de COAX-kabel. Als gevolg van dit besluit zijn Ziggo abonnees genoodzaakt een antenne te gebruiken of de groeiende digitale mogelijkheden te omarmen.

Het is heel goed mogelijk dat FM-radio uiteindelijk de weg van de dinosaurus zal gaan, dankzij de steeds beter wordende technologie. Videotheken zijn geleidelijk van de markt verdwenen naarmate de populariteit van streamingdiensten toenam. De grote vraag is hoe snel alternatieve technologieën de overhand zullen krijgen en FM-radio overbodig zullen maken.

DAB+ radio als alternatief

De DAB+ radio is een andere optie. De meeste nieuwe auto’s zijn nu zelfs standaard uitgerust met DAB+ radio’s. Bovendien komen er elke dag meer en meer DAB+ radio’s op de markt. De ether wordt gebruikt om digitale radio via DAB+ uit te zenden. Het voordeel van de DAB+ radio ten opzichte van FM-radio is dat er geen achtergrondruis meer is, wat bij FM-radio wel gebruikelijk is. U kunt ook luisteren naar zenders van zowel FM als themakanalen die alleen digitaal zijn, als u een compatibele ontvanger hebt (hoewel sommige thema’s alleen op bepaalde zenders beschikbaar zijn).

Lees verder:  Wat is DAB+ ?

Internetradio of DAB+

De DAB+ radio heeft verschillende voordelen, maar ook een nadeel: als je bereik op een bepaalde locatie niet goed genoeg is, valt het geluid helemaal weg. Internetradio’s daarentegen maken verbinding met het internet via uw wifi-netwerk of via een LAN-kabel. Het grote voordeel van een internetradio is dat je altijd een kristalhelder signaal hebt. Bovendien kunt u kiezen uit meer dan 26.000 radiozenders (!). Om een internetradio te gebruiken, heb je een degelijke wifi- (of LAN-) verbinding nodig.

RadioFmLuisteren.nl: Online Radio Luisteren – 1000+ gratis Nederlandse radiostations

Welke radio jij moet kopen

Het zal niet lang meer duren voordat DAB-radiozenders ophouden te bestaan, maar wilt u er klaar voor zijn? En, misschien nog belangrijker, wilt u genieten van de voordelen van internetradio’s zoals DAB+ / digitale audio-omroep? Het is ook een goed idee om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende functies in DAB-radio’s.

  • Veel DAB-radio’s hebben een batterij, wat natuurlijk erg handig is. Zo kunt u in de tuin of op de camping met gemak genieten van uw favoriete radiozenders.
  • Een DAB-radio met Bluetooth: Een DAB radio koop je in de eerste plaats om naar de radio te luisteren. Wanneer je muziek wilt streamen vanaf je telefoon, is Bluetooth een handige extra. Je gebruikt de radio als Bluetooth speaker om er Spotify nummers op af te spelen.
  • De CD heeft zijn populariteit behouden. Daarom zijn er ook DAB-radio’s met een CD-speler verkrijgbaar. Met deze radio’s kunt u dus naar de radio luisteren en CD’s afspelen.
  • Een DAB-radio op batterijen is een veelgebruikt voorbeeld van een noodweerradio. Uiteraard is dit model vergelijkbaar met een DAB-radio met batterijen. Batterijen daarentegen kunnen snel worden vervangen wanneer ze eerst moeten worden opgeladen.
  • DAB-radio met wifi: u maakt verbinding met het draadloze netwerk om uw favoriete zenders via internet te beluisteren, ook wel internetradio genoemd.
Lees verder:  Welke zender is Sky Radio?

Het is van cruciaal belang na te denken over welke functies uw radio moet hebben. Als je meestal buiten naar de radio luistert, is het een goed idee om te investeren in een DAB+radio met batterijen of een ander dergelijk apparaat. Zorg er dus voor dat je alle opties bekijkt, zodat je de beste DAB+ radio voor jou kunt kiezen.

DAB Of DAB+?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, wat een verkorte naam is voor de technologie. DAB-radio wordt, zoals eerder gezegd, via de ether uitgezonden. De verbeterde versie van DAB-radio staat bekend als DAB+ (Digital Audio Broadcasting Plus). Bij de ontwikkeling van DAB+ is gebruik gemaakt van de meest recente vorm van audiocodering. Veel mensen noemen het nog steeds een DAB-radio, maar bedoelen de verbeterde versie.

De toekomst van radio

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de toekomst van radio analoog zal zijn. FM-radio zal in ieder geval de komende jaren blijven functioneren. Voordat een nieuwe technologie door het publiek wordt aanvaard, moeten de voordelen ervan vaak tien keer groter zijn dan die van de oude technologie. De voordelen van DAB+ radio’s nemen langzaam toe.

Het aantal verschillende DAB+ radio’s neemt toe, dus er is voor elk wat wils. Als u in de toekomst naar radio wilt luisteren en een betere geluidskwaliteit wilt, is een DAB+ radio zinvol.

Avatar van RadioFmLuisteren

RadioFmLuisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *