Radio 10
OFFLINE LIVE

Radio 10

Radio 10 (voorheen Radio 10 Gold en Radio 10 FM) is een commercieel radiostation in Nederland. Het station is een van de eerste commerciële radiostations in de ether. Op het station wordt een selectie van actuele hits uit de jaren zestig tot en met twintig gedraaid, samen met muziek uit al die decennia.

Radio 10

Geschiedenis

Begin

Jeroen Soer en zijn station VARA/TROS Radio 3 disc jockey begonnen uit te zenden op 4 april 1988. In Nederland was commerciële radio niet toegestaan. Met de zogenaamde U-bocht constructie werden in Amsterdam geproduceerde programma's via de satelliet naar Italië gezonden, waar Rete Zero Milan een station had.

Het signaal werd vervolgens via een zendstation in België doorgezonden naar de Nederlandse kabelnetten, die het om 16.45 uur plaatselijke tijd ontvingen. Enkele Italiaanse jingles waren te horen op het radiostation als gevolg van deze opstelling. Ferry Maat, Adam Curry, Daniël Dekker, Peter Rijsenbrij, Jeroen Soer en Roderick Veelo behoorden tot de discjockeys van het eerste uur.

Arcade

Op 15 augustus 1990 werd het station overgenomen door de Arcade Group en werd de naam veranderd in Radio 10 Gold. Het "gouwe ouwen"-thema dat eerder goed had gewerkt voor Radio 10 op zondag werd het hoofdbestanddeel van het vernieuwde station. Commerciële Nederlandse radio was nu toegestaan, en Radio 10 was ook te horen via de ether in Noord-Nederland.

Een "restfrequentie" werd gebruikt om frequenties aan te duiden die niet of niet langer in gebruik waren bij de publieke omroep. De middengolffrequentie 675 kHz werd in 1994 toegewezen aan Radio 10 Gold. In deze periode groeide de activiteiten van de Arcade Group met stations als Concert Radio (klassiek) en Power FM (jongerenzender).

Wegener

In 1998 kocht Wegener het entertainmentbedrijf Arcade, waar Radio 10 Gold deel van uitmaakte. Op 1 januari 1999 kreeg Radio 10 Gold een nieuwe FM-frequentie van 103 MHz en werd de naam veranderd in Radio 10 FM. Meer recente hits kregen een grotere nadruk in de programmering dan voorheen. Als gevolg hiervan werd de slogan "The greatest hits of all time" ontwikkeld, die vandaag de dag wordt gebruikt. De twee andere Arcade stations werden verkocht.

Talpa

In februari 2003 kocht John de Mol's Talpa Radio International het radiostation Radio 10 FM. Onder andere Ferry Maat en Bart van Leeuwen werden weer in de ether gebracht. Op 5 mei 2004 werden het nieuwe programma en logo onthuld. Behoud van de FM-frequentie was op dat moment de belangrijkste zorg van de organisatie.

Omdat FM een groter publiek heeft dan AM (middengolf), zijn de reclame-inkomsten hoger. Het was allemaal voor niets. Talpa verloor de "103 FM" (ook bekend als kavel A02) aan Sky Radio tijdens de veiling van etherfrequenties, waardoor deze op 1 juni 2003 in gebruik werd genomen op Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender.

Door het verlies van de FM-frequentie kwam Radio 10 FM in grote financiële moeilijkheden. Er was sprake van dat Sky Radio het station en zijn werknemers zou overnemen, maar deze fusie ging niet door. Op 1 juni 2003 zond Radio 10 FM enkele dagen uit op 103 FM voordat het door Sky Radio uit de ether werd gehaald. Op 3 juli 2003 lanceerde Sky Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender (103FM A02) op de frequenties van 103FM (kavel A02).

De faciliteit werd op 1 juni 2002 gesloten. Het gevolg was dat Radio 10 FM vanaf die datum niet meer via de FM-ether te ontvangen was. Talpa zag zich vervolgens genoodzaakt fors te snijden in het personeelsbestand en Radio 10 moest haar hoofdkantoor verlaten om plaats te maken voor de faciliteiten van zusterzender Noordzee FM. Kort na het verlies van 103FM kon Talpa de AM-frequentie 1395 kHz huren voor "Gold" (in plaats van "FM") en is daar vanaf 7 juni 2003 op gaan opereren.

Berlijn, Keulen en omstreken kunnen nu genieten van Rythmo 10 Gold met een programma onder leiding van DJ Maxxi. Vanaf 1 augustus 2004 was deze golflengte niet meer beschikbaar voor luisteraars in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van concurrentie van commerciële stations. Vanaf 31 juli 2004 konden luisteraars in Nederland en daarbuiten weer luisteren naar Radio 10 Gold op deze golflengte. Op Astra 23°O via kabeltelevisie en internettelevisie, alsmede via satellietontvangstpositie Astra 23°O.

Ter viering van het 40-jarig bestaan van de Nederlandse Top 40 en wellicht ook als reactie op het succes van Radio 2, zond Radio 10 Gold in december 2005 voor het eerst de Top 4000 uit. Sindsdien is het een vast onderdeel van de programmering gedurende de hele maand december. Omdat het station, ondanks het feit dat het geen FM-frequentie had, toch een groot publiek wist te trekken, ontving het in 2005 de Marconi Award voor Beste Radiozender.

Hieronder volgen de namen van enkele DJ's die in 2006 en 2007 aan het station verbonden waren: Jos van Heerden, Peter Holland, Peter Rijsenbrij, en Thorvald de Geus. Albert Verlinde werd toegevoegd aan de show line-up van 2005. Dave Donkervoort werd ontslagen wegens 100%NL; Jan Visser werd ontslagen wegens ziekte, terwijl Tom Mulder om gezondheidsredenen met pensioen moest.

Afslanking

De exit van de weerman was niet de enige oorzaak van het vertrek van medewerkers. Op 5 maart 2007 maakte Talpa bekend dat het fors zou moeten inkrimpen als gevolg van de hoge gebruikskosten en tegenvallende reclame-inkomsten. Het moederbedrijf voerde deze reducties door vanwege een combinatie van prijzige kosten voor frequentiegebruik en tegenvallende advertentie-inkomsten. Om meer adverteerders aan te spreken en geld te besparen, moest het station de muziekprogrammering uitschakelen en weer uren voor non-stop muziek uittrekken.

Medio 2007 verkocht Talpa een zusterzender van Radio 10 (538) aan RTL Nederland en besloot zelfs de AM-frequentie van de hand te doen, die werd gekocht door GrootNieuwsMedia BV. De zender is daarna alleen nog te horen via kabel, internet, satelliet en DVB-T (gecodeerd, alleen beschikbaar via Digitenne-abonnees van KPN), al heeft Talpa kort geëxperimenteerd met FMeXtra, een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van restcapaciteit op de FM-band.

RTL

Begin 2010 nam RTL Nederland Radio 10 Gold over en was van plan om het op een van de lege FM-frequenties van Arrow Classic Rock te stationeren. Half oktober werd echter besloten om in plaats daarvan 828 kHz als AM-frequentie te gebruiken. Als gevolg van meningsverschillen met John de Mol over de samenwerkingsvoorwaarden moest De Mol zijn station per 1 januari 2012 uit de fusie terugtrekken; het mocht de golflengte na die datum echter wel blijven gebruiken.

RadioCorp

Op 2 augustus 2013 werd bekend dat Radio 10 Gold terug zou keren op FM als Radio 10. RadioCorp, het bedrijf achter radiozender 100%, NL kreeg het etherfrequentiepakket kavel A7 toegewezen. Op dit kavel was tot 11 maart 2009 voorheen Arrow Classic Rock te horen. De 538 Groep, waar Talpa Media onder valt en eigenaar is van radiozender 100% NL, kocht de zender van Arrow en kan nu weer op FM uitzenden. Talpa verwierf als gevolg van de transactie een klein belang in RadioCorp.

Omdat de besprekingen nog niet waren afgerond, zendt Radio 10 Gold tot 23 september 2013 uit op 828 kHz op de middengolf. In de tussentijd is een doorlopende versie van Radio 10 al op FM-frequenties te horen.

Terug naar Talpa

Vanwege de in januari 2016 aangekondigde samenwerking tussen Talpa en de Telegraaf Media Groep (waar Sky Radio en Radio Veronica onder vallen) om een gezamenlijk radiobedrijf op te zetten, werd in mei 2016 gemeld dat Talpa de overname van RadioCorp BV (100 procent Nederland en Radio 10) had afgerond. Vervolgens kocht de Oostenrijker Karel Habsburg-Lotharingen, als onderdeel van een grotere deal, SLAM! als 100 procent Nederlands) In januari 2017 ging de 538 Groep verder als Radioplayer van Talpa.

Radio 10 Brabant

Op 1 december 2019 ging Radio 10 Brabant de lucht in. Talpa verwierf een flink aantal frequenties voor Radio 8FM. In deze speciale editie van de zender kunnen luisteraars in Brabant nu ook Radio 10 horen.