0

Welke zender is Sky Radio?

Het station “Sky Radio” is een commercieel radiostation van Talpa Radio, dat geprogrammeerd is met het AC-formaat (populaire muziek zonder extremen, zoals rap of heavy rock). Het zendt voornamelijk nummers uit de jaren 1980 tot heden uit.

De doelgroep bestaat uit mensen tussen 18 en 54 jaar. Er zijn geen disc jockeys en de muziek wordt alleen onderbroken voor reclameblokken, nieuws, weer en verkeersberichten.

Op 1 oktober 2016 is de Sky Radio Group gefuseerd met de 538 Group. Sinds 9 januari 2017 hebben beide firma’s de naam Talpa Radio behouden. De radiodirecteur van Sky Radio is Uunco Cerfontaine (cerfontainen).

Sky Radio

Geschiedenis

Sky Radio begon uit te zenden op 30 september 1988 in Nederland. Omdat er in Nederland nog geen commerciële omroep was, maakte Sky Radio gebruik van een zogenaamde U-bocht constructie om uit te zenden. Alleen via de kabel konden luisteraars Sky Radio aanvankelijk in stereo ontvangen (zenderlocatie: Rotterdam-Waalhaven). In februari 1992 kreeg Sky Radio, na een procedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven om deze “restfrequentie” toegewezen te krijgen, toestemming om tijdelijk tot januari 1997 gebruik te maken van de 102,7 MHz FM ethernetfrequenties in West-Nederland (zendlocatie: Rotterdam-Waalhaven).

Nadat bij de voorafgaande tests in april en mei onder gerechtelijke dwang FM etherfrequenties ter beschikking waren gesteld aan commerciële radiozenders, is in juli 2004 door twee mediajuristen van de Universiteit van Amsterdam onder de naam “De Vrije Ether B.V.” een procedure gevoerd over deze en aanvullende testcases waarbij FM etherfrequenties ter beschikking zijn gesteld aan commerciële radiozenders.

Hitradio was een tweede Sky Radio-station dat tussen juli en december 1992 actief was. Dit station was alleen via de kabel te ontvangen en werd na 11 december 1992 opgeheven toen het door Lex Harding en Erik de Zwart gerunde Radio 538 zijn plaats innam. Sinds 1 november 2009 wordt de naam HitRadio door de Sky Radio Group gebruikt voor hun kabelradiozender die voorheen bekend stond als TMF HitRadio.

In 1994, toen de etherfrequenties werden herverdeeld, werden Sky Radio en Radio 538 uitgesloten. Nadat beide stations hierover hadden geklaagd, kregen zij elk een frequentie toegewezen. Vanaf die dag opereerde Sky Radio op 100,7 MHz in Nederland met extra dekking vanaf 100,4 MHz in het noorden van het land. In april 1997 streefde Sky Radio 3FM voorbij als marktleider in Nederland. Op 21 juni 2004 werd Sky Radio echter voorbijgestreefd door Radio 538.

Lees verder:  Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

In 2003 werden de frequenties opnieuw toegewezen. Sky Radio is sindsdien in Nederland te horen op 102 MHz tot 101,9 MHz. In maart 2005 werden het gevestigde logo en de huisstijl van Sky Radio vervangen door een nieuwe look, speciaal ontworpen voor het radiostation.

In 2006 voerde Sky Radio een zogenaamde muziekgarantie in, waarbij nooit tweemaal hetzelfde liedje wordt gedraaid tijdens de uren van 9.00 uur en 17.00 uur per dag. In 2008 werd deze belofte weer losgelaten. De no repeat workday werd in juli 2011 nieuw leven ingeblazen onder de naam formule. Dat systeem ging in de zomer van 2013 voor een tweede keer overboord.

De zender heeft de afgelopen jaren een grondige metamorfose ondergaan, waarbij het grootste deel van de huidige afspeellijst bestaat uit hedendaagse hits van artiesten als Adele, Ilse DeLange, Train, Michael Bublé, P!nk, Robbie Williams en Blof. Het Sky audio logo werd in 2011 na 23 jaar opnieuw ontworpen en bijgewerkt. In 2012 werd ook het beeldlogo gemoderniseerd en bijgewerkt.

Online Radio Luisteren – 1000+ gratis Nederlandse radiostations

Christmas Station

Van 20 november tot 26 december zal Sky Radio kerstmuziek uitzenden. Ze zullen dan bekend staan als ‘The Christmas Station’ Dit stond voorheen al vanaf 6 december van voorgaande jaren op de website vermeld. Daarnaast zullen in deze periode de Amsterdamse kersttrams door de steden Den Haag en Rotterdam rijden.

Op de voorkant van deze trams staat een grote kerstmuts, en ze zijn versierd met verlichte ramen. In deze trams is non-stop kerstmuziek van Sky Radio te horen, waardoor ze ideaal zijn om de hele kerstperiode naar te luisteren. Op eerste kerstdag wordt op het radiostation van Intomart Gfk “De Kerst Top 50” uitgezonden, die naar verluidt door 6 miljoen mensen is bekeken.

Lees verder:  Wat is DAB+ ?

Elk jaar, te beginnen op 1 oktober, biedt Sky Radio het internetradiostation Sky Radio: The Christmas Station, waarop drie maanden lang non-stop kerstmuziek wordt gedraaid. Op 14 februari van elk jaar zendt Sky Radio de Valentine’s Top 101 uit, een lijst van de 101 populairste Valentijnsdaghits die door luisteraars worden bepaald.

Zusterzenders

Van 1999 tot 2006 was Sky Radio ook beschikbaar in Duitsland, Denemarken en Zweden. In Zweden zond de zender enkele jaren uit, tot november 1999. Van 2003 tot 2005 had Sky Radio in Denemarken de grootste zendtijddekking van alle Deense commerciële radiostations.

Hoewel het station aanvankelijk vrij populair was, liepen de luistercijfers snel terug en waren de inkomsten ontoereikend als gevolg van de intense rivaliteit tussen Danmarks Radio en Radio 100FM. Ook een wijziging van het formaat, waardoor voortaan programma’s te horen waren, bleek geen succes. Sky Radio Denmark stopte zijn uitzendingen op 14 november 2005 om 23:59 uur.

Sky Radio had een zender in de Duitse deelstaat Hessen. Sky Radio Hessen begon uit te zenden op 24 december 2001 als een soft pop station. Vanaf 11 januari 2005 werden uitzendingen met een formatwijziging geïntroduceerd als hitradiozender. Dit leek in juli 2006 uit te pakken zoals gepland, maar bleek later slechts tijdelijk te zijn.

Uiteindelijk besloot Telegraaf Media Groep NV in november 2007 om 49 procent van het station te verkopen aan Regiocast, alvorens tot een volledige verkoop over te gaan. Op 5 augustus 2008 werd in Duitsland de naam Sky Radio, dat sinds 2005 als “superhit” radiostation opereerde, opgegeven. Met een rock/pop-format zijn Sky Radio Group (51%) en Regiocast (49%) sinds 5 augustus 2008 actief in Hessen. Op 15 december 2008 verkocht Sky Radio Group zijn 51%-belang in Radio BOB! aan Regiocast, die daarmee volledig eigenaar werd van Radio BOB!

Avatar van RadioFmLuisteren

RadioFmLuisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *