0

Wat verdient een radio-dj?

Wat verdient een radiojockey? Het is een vraag die je voortdurend hoort in de media, maar ook onder mensen. Sommige mensen stellen die vraag omdat ze geïnteresseerd zijn in wat grote DJ’s als Gerard Ekdom en Giel Beelen verdienen. Maar er zijn ook mensen die een carrière als radio-dj ambiëren en willen weten wat ze daarmee kunnen verdienen.

Op deze pagina laten we zien hoeveel geld je per maand kunt verwachten te verdienen als radio-dj. We kijken naar de salarissen van 3FM, Qmusic, en Radio Veronica DJ’s. Maar we kijken ook naar de gemiddelde salarissen uit de omroep-CAO en die cijfers. Deze cao geeft de meest nauwkeurige weergave van wat je als radiopresentator kunt verdienen.

Wat verdient een radio-dj?

Wat is het gemiddelde salaris van een radio DJ?

Sommigen in de journalistiek hebben verklaard dat steeds minder studenten journalistiek voor radiostations willen werken. Desondanks is radio nog steeds populair bij zowel jonge als oude luisteraars. Daardoor is er nog steeds belangstelling onder studenten of omscholers om bij een radiostation te werken. De vraag is natuurlijk hoeveel een fulltime radio-dj verdient Het is duidelijk dat de buitensporige inkomens van beroemde DJ’s geen accurate maatstaf zijn.

Cao Omroeppersoneel

Om een betrouwbaar gemiddeld salaris voor een radio-dj te bepalen, maken we gebruik van de CAO voor Omroeppersoneel (NPO) van de Nederlandse Publieke Omroep. Je wordt als werknemer ingedeeld in een bepaalde salarisschaal als je je aan deze cao houdt. De schaal wordt bepaald door je leeftijd, ervaring en opleidingsniveau. Naast de salarisschaal kun je op verschillende manieren bijverdienen, waaronder een reiskostenvergoeding van acht procent en bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering of een dertiende maand.

Er zijn twaalf verschillende schalen in de CAO voor Omroepmedewerkers, elk met een minimum- en maximumbedrag. Deze schalen lopen van salarisschaal 4 tot en met schaal 12. Het minimumloon in de laagste schaal is afgerond € 1.598 en het maximumloon in de hoogste schaal is afgerond € 10.240. Nogmaals: dit zijn bedragen zonder andere voordelen. Het gevolg is dat uw jaarinkomen vaak veel hoger is dan het totaal van uw maandelijkse loonstrookjes.

Het gemiddelde bruto maandinkomen volgens de cao

In termen van gemiddeld bruto maandinkomen verdienen DJ’s ongeveer € 2.063 per maand. Als je echter een groot optreden hebt of een groot aantal luisteraars, kunnen je inkomsten snel stijgen.

Online Radio Luisteren – 1000+ gratis Nederlandse radiostations

De salarissen van bekende radio DJ’s

We hebben al eerder gezegd dat, als je een prime time radioprogramma host, het geld dat je als radio DJ verdient aanzienlijk kan stijgen. Ben je de radio DJ van een populaire show met een groot publiek? Dan kun je snel doorgroeien naar een zeer goed betaalde baan. Dat blijkt wel uit de enorme salarissen van bekende radio-dj’s die lid zijn of waren van de NPO. Zij werken immers onder dezelfde omroep-personeelsovereenkomst. Hier volgen enkele voorbeelden van.

Lees verder:  Wat is DAB+ ?

Edwin Evers

De bekendste en populairste radio-dj in Nederland is Edwin Evers, presentator van Radio 538’s Evers Staat Op. Zijn programma is razend populair en levert hem jaarlijks naar schatting vier miljoen euro op. Edwin Evers heeft tientallen jaren ervaring in de ether en is nog steeds zeer populair bij het radiopubliek.

Frank Dane

Volgens De Telegraaf is ook het salaris van Edwin Evers’ opvolger, Dennis Dane, fors. Hij strijkt meer dan € 500.000 per jaar op. Naast een luxe appartement in Wassenaar bezit hij ook andere bezittingen en bedrijven.

Giel Beelen

Giel Beelen, een bekende radiopersoonlijkheid, verdiende in 2015 € 440.000. Dit werd vervolgens bijgesteld naar € 380.000 per jaar en Giel vertrok kort daarna naar Radio Veronica. Zijn salaris daar is onbekend; wel is het volgens eigen zeggen aanzienlijk lager dan bij de NPO.

Gerard Ekdom

Volgens de site van de Publieke Omroep verdiende Gerard Ekdom 187.000 dollar per jaar als presentator in de ochtendshow van de omroep. Er wordt gezegd dat hij bij Talpa een half miljoen euro per jaar krijgt. Er zijn echter geen bronnen om dit te staven omdat zijn vergoeding niet openbaar wordt gemaakt.

Wat zijn de salarissen van radio-dj’s die geen collectieve arbeidsovereenkomst hebben?

Er zijn radiostations die geen collectieve arbeidsovereenkomst volgen. Dit houdt in dat er bepaalde radiostations zijn waar je maandelijkse inkomsten worden bepaald door de onderlinge afspraken die je met je werkgever maakt. Uiteraard worden deze afspraken altijd in overeenstemming met de wetgeving gemaakt. Je verdient nooit minder dan het nationale minimumloon en hebt werknemersrechten die je vrijwaren als er een juridisch conflict ontstaat. Je tekent ook een contract waarin je rechten en plichten uitvoerig worden beschreven.

Lees verder:  Welke zender is Sky Radio?

Het inkomen dat je verdient bij een radiostation dat geen collectieve arbeidsovereenkomst heeft, kan niet worden berekend met eenvoudige gemiddelden. Het wordt beïnvloed door je contractonderhandelingen, maar ook door je leeftijd, je arbeidsverleden, je opleiding en de show die je in de ether presenteert. Hoe populairder het programma, hoe meer inkomsten uw werkgever uit reclame ontvangt. En hoe hoger het salaris dat je daarvoor ontvangt.

Als je een nieuw personeelslid bent, hou er dan rekening mee dat je loon waarschijnlijk minder zal zijn dan wanneer je voor een nationaal radiostation werkt. Het soort werkgever waarvoor je aan de slag gaat, zal dus ook je inkomen beïnvloeden.

Welke vaardigheden heb je nodig om een radio DJ te worden?

Wil je radio-dj worden? Dan heb je een solide gespreksvaardigheid en een uitstekende kennis van muziek nodig. Hieronder volgen enkele van de noodzakelijke vaardigheden die je moet bezitten:

  • Je vindt het leuk om over een radioprogramma te praten, een aantrekkelijk format te bedenken en je luisteraars van geweldige muziek te voorzien.
  • Je bent een echte muziekliefhebber en een kenner van alle genres die op je station gedraaid worden.
  • U luistert elke dag naar de nieuwste hits en debuten, dus u bent altijd als een van de eersten op de hoogte van nieuwe muziektrends.
  • Je hebt verstand van technologie en kunt overweg met de apparatuur en software die nodig zijn om een succesvol radioprogramma te maken.
  • Je hebt een natuurlijk gevoel voor het werken met verschillende spanningsbogen en je gebruikt muziekgenres, interviews en actuele gebeurtenissen om het publiek te vermaken.

Bedenk dat je niet altijd de hoofdpresentator van een radioshow bent, zelfs niet als je als radio-diskjockey werkt. Zelfs als je als radio-dj werkt, hebben veel radio-dj’s assistenten en sidekicks die een belangrijke rol spelen in de operatie. Zij zijn leden van het productieteam van het programma. Veel huidige gastheren van populaire shows werkten vroeger als stagiaires of juniors op zo’n redactie voordat ze na verloop van tijd opklommen tot senior-programmeurs.

De salarissen op deze websites werden gebruikt om deze gegevens te creëren. Deze informatie is een eenmalige momentopname en varieert afhankelijk van de baan, de stad en de werknemer. Hieruit kan niets worden geleerd.

Avatar van RadioFmLuisteren

RadioFmLuisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *