0

Wat is DAB+ ?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, een methode om audio digitaal uit te zenden. Simpel gezegd is het gewoon geluid dat digitaal wordt uitgezonden. Dit is niet hetzelfde als FM-radio, dat geluid uitzendt via radiogolven en waarbij u rond moet kijken om te zien welk kanaal voor u het meest geschikt is. Het bereik van DAB is veel groter dan dat van FM en omdat het digitaal wordt verzonden, is de kwaliteit ook beter. Er zijn geen geluiden omdat er geen radiogolven worden gebruikt. Dit betekent dat u, waar ter wereld u ook woont, altijd kristalhelder geluid hebt.

Hoe werkt DAB+?

Als gevolg daarvan wordt het digitaal overgebracht via geluid. U kunt het zien als kanalen, vergelijkbaar met die op uw TV, aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van radiogolven. Een DAB+ radio is met andere woorden een ontvanger van deze kanalen. Dus in plaats van te zoeken naar de exacte golflengte (FM) die bij uw gebied past, zapt u gewoon tussen de zenders.

Om van DAB te kunnen profiteren, hebt u een radio nodig die dit ondersteunt. Alle JBL DAB+ radio’s zijn voorzien van deze technologie. En deze apparaten zijn veelzijdiger dan u wellicht denkt. Veel versies fungeren ook als wekkerradio en Bluetooth-luidspreker.

Wat zijn de voordelen van DAB+?

Naast het uitstekende geluid en het grote bereik heeft een DAB tuner ook verschillende voordelen. We hebben ze allemaal voor u op een rijtje gezet:

  • De geluidskwaliteit is beter dan die van een FM-radio.
  • Een DAB-tuner kan ook worden gebruikt als klokradio en Bluetooth-luidspreker.
  • Met een DAB-radio kunt u naar alle zenders luisteren en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over een goede ontvangst. Bovendien maken veel moderne radiozenders tegenwoordig gebruik van DAB. Daardoor zijn ze niet meer via een FM-radio te ontvangen.
  • Het is eenvoudig om te zappen! Elke beschikbare zender is georganiseerd in een gemakkelijk toegankelijke alfabetische lijst. Zo kunt u gemakkelijk schakelen tussen de verschillende zenders.
  • Met een DAB-tuner kunt u meer informatie krijgen over de muziek waarnaar u luistert. Nummers, artiesten en albumhoezen kunnen in het signaal worden opgenomen. Zo weet u precies wat u hoort!
Lees verder:  Welke zender is Sky Radio?

Wat zijn de voordelen van DAB+

Hoe maak je verbinding?

De meest gebruikelijke manier om verbinding te maken met een DAB-radio is via een externe DAB-ontvanger. De meeste modellen zijn voorzien van een specifieke DAB-ontvanger. U kunt digitale radiozenders plotseling zien verschijnen na ontvangst van luchtsignalen van de ontvanger. Er is geen internetverbinding nodig.

RadioFmLuisteren.nl : Online Radio Luisteren – 1000+ gratis Nederlandse radiostations

De extra functies van een DAB+ radio

Een DAB-radio is meer dan alleen maar een radio-ontvanger. De meeste tuners hebben verschillende andere toepassingen. Hier volgen enkele voorbeelden:

Bluetooth

Bluetooth is ingebouwd in veel DAB-radio’s. Daardoor kunt u hem ook als luidspreker gebruiken door uw telefoon of tablet eraan te koppelen. Dus in plaats van alleen naar radiozenders te luisteren, kunt u nu ook Spotify of Apple Music afspeellijsten beluisteren op uw eigen muziekspeler.

DAB+ koppelen aan je geluidsinstallatie

Wilt u gewoon DAB-radio afspelen in uw grote thuisinstallatie, maar vindt u het geluid niet goed? U hoeft zich geen zorgen te maken. Veel DAB-tuners hebben ook een audio-uitgang. Sluit de DAB-ontvanger gewoon aan op uw systeem en luister naar kristalheldere digitale radiozenders met uw eigen vertrouwde opstelling.

Intern geheugen

De meeste DAB-radio’s hebben een intern geheugen. U kunt deze functie gebruiken om enkele van uw favoriete radiostations op te slaan. Beschouw het als een sneltoets, waarmee u snel kunt schakelen tussen uw favoriete zenders. De meeste tuners beschikken ook over een handig display waarop de zender waarnaar u luistert direct te zien is. Hier ontdek je ook meer informatie over het nummer.

Wekkerradio

Wilt u elke ochtend gewekt worden door de radio? Koop dan een DAB-tuner met wekkerradio. Veel DAB-radio’s hebben deze functie. Hiermee wordt u gewekt met uw favoriete muziek, nieuws en amusementsprogramma’s.

Lees verder:  Wanneer stopt de FM radio in Nederland?

Radio on demand

Bij sommige DAB-radio’s kunt u zelfs geluidsfragmenten opnemen. Zo kunt u naar een bepaald radioprogramma luisteren wanneer het u uitkomt. Hebt u ooit een belangrijk stuk informatie gemist omdat u het programma niet had opgenomen? Dan is het met sommige modellen mogelijk om te stoppen en opnieuw af te spelen. Zo gaat er niets verloren!

Avatar van RadioFmLuisteren

RadioFmLuisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *